Wigilijne pierogi, nie tylko z kapustą i grzybami
Poznaj 3 sprawdzone przepisy na świąteczne pierogi!
Do prawdziwych świątecznych rarytasów zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. To dla wielu ulubione danie wigilijnej wieczerzy. Wydawałoby się, że nie ma bardziej polskiej potrawy, jednak według danych historycznych, najstarsze pierogi pochodzą z Chin. Tam to danie tradycyjne na Nowy Rok, które nazywa się jiaozi.
W Polsce pierogi przygotowywano już w XIII wieku. Przepis sprowadzony został prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu porzez Ruś i pozostał z nami do dziś. Ta uwielbiana, obecnie na całym świecie, potrawa smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko, z grzybami i kapustą, ale też z warzywami, serem – wariantów jest tyle, ile gospodyń.
Obecność pierogów na świątecznym stole zapewnia, zgodnie ze staropolską tradycją, ochronę przed głodem i biedą, przez cały rok. Przygotowaliśmy więc dla was trzy przepisy na pyszne pierogi świąteczne: tradycyjne – z kapustą i grzybami, pieczone ze szpinakiem oraz gotowane z tuńczykiem.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Na ciasto:
- 4 szklanki maki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
Na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- ok. 30 dag suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- olej lub masło do podsmażenia cebuli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
- Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
- Kapustę odciśnij z płynu.
- Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
- Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
- Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Przykryj je ściereczką.
- Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
- Podawaj z podsmażoną cebulą.
Pieczone pierogi ze szpinakiem
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag mąki
- łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- duże jajko
Na farsz:
- 50 dag liści szpinaku
- 30 dag sera feta
- 4 ząbki czosnku
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem.
- Zagnieć miękkie ciasto.
- Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę.
- Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
- Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
- Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi.
- Gotowe pierogi posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
- Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ładnie przyrumienione.
- Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowym lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.
Pierogi z tuńczykiem
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżka oleju
Na farsz:
- ok. 60 dag ziemniaków
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- 2,5 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę.
- Paprykę i cebulę umyj, pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju.
- Połącz z ziemniakami i odsączonym, rozdrobnionym tuńczykiem.
- Dopraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj.
- Z mąki, jajek, 1/4 szklanki ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto.
- Dodaj farsz i zlep brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 3 minuty.
- Polej masłem z natką, pierogi możesz też podsmażyć.