Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Wigilijne pierogi, nie tylko z kapustą i grzybami

Poznaj 3 sprawdzone przepisy na świąteczne pierogi!

fotolia_72463443

Do prawdziwych świątecznych rarytasów zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. To dla wielu ulubione danie wigilijnej wieczerzy. Wydawałoby się, że nie ma bardziej polskiej potrawy, jednak według danych historycznych, najstarsze pierogi pochodzą z Chin. Tam to danie tradycyjne na Nowy Rok, które nazywa się jiaozi.

W Polsce pierogi przygotowywano już w XIII wieku. Przepis sprowadzony został prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu porzez Ruś i pozostał z nami do dziś. Ta uwielbiana, obecnie na całym świecie, potrawa smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko, z grzybami i kapustą, ale też z warzywami, serem – wariantów jest tyle, ile gospodyń.

Obecność pierogów na świątecznym stole zapewnia, zgodnie ze staropolską tradycją, ochronę przed głodem i biedą, przez cały rok. Przygotowaliśmy więc dla was trzy przepisy na pyszne pierogi świąteczne: tradycyjne – z kapustą i grzybami, pieczone ze szpinakiem oraz gotowane z tuńczykiem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 szklanki maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
  3. Kapustę odciśnij z płynu.
  4. Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
  5. Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
  8. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  9. Przykryj je ściereczką.
  10. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  11. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
  12. Podawaj z podsmażoną cebulą.

fotolia_71733407

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • duże jajko

Na farsz:

  • 50 dag liści szpinaku
  • 30 dag sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem.
  2. Zagnieć miękkie ciasto.
  3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
  4. Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę.
  5. Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
  6. Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
  7. Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi.
  8. Gotowe pierogi posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
  9. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ładnie przyrumienione.
  10. Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowym lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.

fotolia_76307434

Pierogi z tuńczykiem

Składniki:

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju

Na farsz:

  • ok. 60 dag ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 2,5 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę.
  2. Paprykę i cebulę umyj, pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju.
  3. Połącz z ziemniakami i odsączonym, rozdrobnionym tuńczykiem.
  4. Dopraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj.
  5. Z mąki, jajek, 1/4 szklanki ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto.
  6. Dodaj farsz i zlep brzegi.
  7. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 3 minuty.
  8. Polej masłem z natką, pierogi możesz też podsmażyć.

fotolia_61603749




Powrót do artykułów


Polecamy