Serowe placki z jagodami
Sładniki:
- 40 dag serka waniliowego
- 2 małe jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 10 dag czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
- 5 dag suszonej żurawiny
- olej i masło do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Serek waniliowy połącz w dużej misce z całymi jajkami, mąką przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą.
- Czarne jagody i suszoną żurawinę opłucz, delikatnie osusz, po czym dodaj do przygotowanego ciasta.
- Na teflonowej patelni rozpuść 2 łyżki masła i łyżkę oleju.
- Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję).
- Smaż na małym ogniu, co jakiś czas odwracając łopatką, aby placki usmażyły się także w środku.
- Przed podaniem oprósz je lekko cukrem pudrem.