Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Ryba po grecku

art-05-pict-03

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
  2. Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
  3. Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
  4. Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
  5. Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
  6. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
  7. Marchew, pietruszkę i selera obierz.
  8. Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
  9. Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
  10. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
  11. Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
  12. Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.






Więcej »


Polecamy