Ryba po grecku
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka wody
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
- Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
- Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
- Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
- Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
- Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
- Marchew, pietruszkę i selera obierz.
- Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
- Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
- Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
- Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
- Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.