Kutia
Kutia to jedno z najpopularniejszych słodkich dań, jakie pojawiają się na świątecznym stole. Wprawdzie potrawa wywodzi się z kultury ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej i Polski Kresowej, dziś cieszy się ogromną sławą na naszych wigilijnych stołach. Podanie kutii podczas wigilii ma zapewnić szczęście i urodzaj.
Poznaj przepis na ten deser.
Składniki:
- szklanka łuskanej pszenicy
- szklanka suchego maku
- szklanka mleka
- 100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 5 daktyli
- 5 fig
- parę kropli aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Pszenicę przepłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc.
- Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (pamiętaj, żeby nie rozgotować). Gotuj ok. 3-4 godziny. Pamiętaj, żeby podczas gotowania, wymienić kilka razy wodę.
- Ugotowane ziarna odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
- Mak wypłukaj, zalej wrzącym mlekiem i gotuj do miękkości.
- Przestudź mak i 2 razy zmiel go w maszynce o gęstym sitku.
- Mak połączyć z pszenicą, dodaj miód i starannie wymieszaj.
- Daktyle i figi pokrój drobno
- Rodzynki sparz.
- Do maku i pszenicy dodaj skórkę pomarańczową, aromat i orzechy.
- Dokładnie wymieszaj wszystko.
- Kutię przełóż do ozdobnej salaterki lub miseczki, a następnie ozdób ją.
- Podawaj schłodzoną jako wigilijny deser.