Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Kutia

fotolia_60412618

Kutia to jedno z najpopularniejszych słodkich dań, jakie pojawiają się na świątecznym stole. Wprawdzie potrawa wywodzi się z kultury ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej i Polski Kresowej, dziś cieszy się ogromną sławą na naszych wigilijnych stołach. Podanie kutii podczas wigilii ma zapewnić szczęście i urodzaj.

Poznaj przepis na ten deser.

Składniki:

  • szklanka łuskanej pszenicy
  • szklanka suchego maku
  • szklanka mleka
  • 100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 daktyli
  • 5 fig
  • parę kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  • Pszenicę przepłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc.
  • Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (pamiętaj, żeby nie rozgotować). Gotuj ok. 3-4 godziny. Pamiętaj, żeby podczas gotowania, wymienić kilka razy wodę.
  • Ugotowane ziarna odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
  • Mak wypłukaj, zalej wrzącym mlekiem i gotuj do miękkości.
  • Przestudź mak i 2 razy zmiel go w maszynce o gęstym sitku.
  • Mak połączyć z pszenicą, dodaj miód i starannie wymieszaj.
  • Daktyle i figi pokrój drobno
  • Rodzynki sparz.
  • Do maku i pszenicy dodaj skórkę pomarańczową, aromat i orzechy.
  • Dokładnie wymieszaj wszystko.
  • Kutię przełóż do ozdobnej salaterki lub miseczki, a następnie ozdób ją.
  • Podawaj schłodzoną jako wigilijny deser.






Więcej »


Polecamy