Makowiec
Nasi przodkowie wierzyli, że mak zapewnia kontakt z zaświatami i umożliwia utrzymanie relacji ze zmarłymi przodkami. Według tradycji mak miał zapewnić siłę i zdrowie. To dlatego na świątecznym stole nie mogło zabraknąć tego ciasta. Gospodynie domowe prześcigały się w pomysłach na wykonanie makowca. Jedne zawijały mak w ciasto, piekąc smaczne rolady. Inne przekładały makiem pulchne kawałki biszkoptów. Ciasto świetnie pasuje do wigilijnego suszu albo cieplej herbaty z cytryną.
Zobacz nasz przepis.
Składniki:
- mąka 250 g
- drożdże 20 g
- cukier 150 g
- mleko 130 ml
- jajko 1 szt
- kandyzowana skórka pomarańczowa 100 g
- masa makowa 400 g
- cukier puder 100 g
- Margaryna do pieczenia 70 g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
- Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.
- Margarynę rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.
- Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.
- Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.
- Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w 180 st. C około 35 minut.
- Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.
- Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.