Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Makowiec

fotolia_91072762

Nasi przodkowie wierzyli, że mak zapewnia kontakt z zaświatami i umożliwia utrzymanie relacji ze zmarłymi przodkami. Według tradycji mak miał zapewnić siłę i zdrowie. To dlatego na świątecznym stole nie mogło zabraknąć tego ciasta. Gospodynie domowe prześcigały się w pomysłach na wykonanie makowca. Jedne zawijały mak w ciasto, piekąc smaczne rolady. Inne przekładały makiem pulchne kawałki biszkoptów. Ciasto świetnie pasuje do wigilijnego suszu albo cieplej herbaty z cytryną.

Zobacz nasz przepis.

Składniki:

  • mąka 250 g
  • drożdże 20 g
  • cukier 150 g
  • mleko 130 ml
  • jajko 1 szt
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 100 g
  • masa makowa 400 g
  • cukier puder 100 g
  • Margaryna do pieczenia 70 g

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.
  • Margarynę rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.
  • Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.
  • Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
  • Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.
  • Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w 180 st. C około 35 minut.
  • Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.
  • Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.






Więcej »


Polecamy