Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Pierniczki

fotolia_92495192

Kochają je dzieci i dorośli. Uwielbiamy ich słodki smak. Pierniczki wieszamy też na choinkę, by cieszyły oczy. Wiele przyjemności sprawia nam już samo przygotowanie tych świątecznych ciasteczek, zdobienie lukrem, czekoladą i kolorowymi koralikami.

Poznaj nasz przepis i wykonaj pierniczki sama.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

  • Miód i masło podgrzej w garnuszku i przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób lub zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, następnie schłódź je.
  • Ciasto wałkuj na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką.
  • Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180ºC.
  • Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
  • Udekoruj je według własnego pomysłu.






Więcej »


Polecamy