Pierniczki
Kochają je dzieci i dorośli. Uwielbiamy ich słodki smak. Pierniczki wieszamy też na choinkę, by cieszyły oczy. Wiele przyjemności sprawia nam już samo przygotowanie tych świątecznych ciasteczek, zdobienie lukrem, czekoladą i kolorowymi koralikami.
Poznaj nasz przepis i wykonaj pierniczki sama.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
- Miód i masło podgrzej w garnuszku i przestudź.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób lub zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, następnie schłódź je.
- Ciasto wałkuj na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką.
- Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Udekoruj je według własnego pomysłu.