Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Pierogi z kapustą i grzybami

fotolia_71733407

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 szklanki maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
  3. Kapustę odciśnij z płynu.
  4. Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
  5. Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
  8. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  9. Przykryj je ściereczką.
  10. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  11. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
  12. Podawaj z podsmażoną cebulą.






Więcej »


Polecamy