Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Na ciasto:
- 4 szklanki maki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
Na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- ok. 30 dag suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- olej lub masło do podsmażenia cebuli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
- Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
- Kapustę odciśnij z płynu.
- Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
- Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
- Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Przykryj je ściereczką.
- Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
- Podawaj z podsmażoną cebulą.