Pieczone pierogi ze szpinakiem
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag mąki
- łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- duże jajko
Na farsz:
- 50 dag liści szpinaku
- 30 dag sera feta
- 4 ząbki czosnku
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem.
- Zagnieć miękkie ciasto.
- Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę.
- Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
- Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
- Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi.
- Gotowe pierogi posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
- Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ładnie przyrumienione.
- Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowym lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.