Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Pieczone pierogi ze szpinakiem

fotolia_76307434

Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • duże jajko

Na farsz:

  • 50 dag liści szpinaku
  • 30 dag sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem.
  2. Zagnieć miękkie ciasto.
  3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
  4. Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę.
  5. Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
  6. Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
  7. Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi.
  8. Gotowe pierogi posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
  9. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ładnie przyrumienione.
  10. Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowym lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.






Więcej »


Polecamy