Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Pierogi z tuńczykiem

fotolia_61603749

Składniki:

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju

Na farsz:

  • ok. 60 dag ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 2,5 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę.
  2. Paprykę i cebulę umyj, pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju.
  3. Połącz z ziemniakami i odsączonym, rozdrobnionym tuńczykiem.
  4. Dopraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj.
  5. Z mąki, jajek, 1/4 szklanki ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto.
  6. Dodaj farsz i zlep brzegi.
  7. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 3 minuty.
  8. Polej masłem z natką, pierogi możesz też podsmażyć.






Więcej »


Polecamy