Pierogi z tuńczykiem
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżka oleju
Na farsz:
- ok. 60 dag ziemniaków
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- 2,5 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę.
- Paprykę i cebulę umyj, pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju.
- Połącz z ziemniakami i odsączonym, rozdrobnionym tuńczykiem.
- Dopraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj.
- Z mąki, jajek, 1/4 szklanki ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto.
- Dodaj farsz i zlep brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 3 minuty.
- Polej masłem z natką, pierogi możesz też podsmażyć.