Poczuj się lekko
na święta!

Wraz z pierwszą gwiazdką rozpoczyna się świąteczna kolacja. Najpierw składamy sobie życzenia dzieląc się opłatkiem, a następnie kosztujemy każdej z dwunastu wigilijnych potraw.

KONKURS!

Stwórz kolaż z wigilijnych potraw, które na pewno znajdą się na Twoim stole. Podaj trzy sprawdzone sposoby by poczuć się lekko po świątecznej uczcie.

Biorę udział »

Nadziewany indyk

fotolia_94137443_resized

Składniki:

  • Indyk ok. 3–4 kg
  • 30 dag masła
  • 2 bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki
  • 6 jajek
  • po 10 dag rodzynek i migdałów
  • sól
  • pieprz
  1. Bułki namoczyć w mleku, zemleć z wątróbką.
  2. Dodać utarte z 10 dag masła żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą z białek.
  3. Indyka napełnić farszem, zaszyć otwory i ułożyć w natłuszczonej blasze, obłożyć masłem.
  4. Piec, polewając sosem, w 180°C (licząc 20 min na każde 50 dag plus 20 min na całość).
  5. Podawać z owocami.






Więcej »


Polecamy